Sluiten

TNT - het duurzaamste kantoor van Europa

Krap een maand geleden heeft TNT intrek genomen in het duurzaamste kantoor van Europa. Niet alleen is het gebouw volledig CO2 neutraal, het nieuwe kantoor van behaalt meer dan 1000 punten volgens de GreenCalc meting: de hoogste Greencalc+ certificering ooit bereikt in Nederland. Bovendien heeft TNT het LEED Platinum niveau weten te behalen. Retera interieurwerken heeft de (kantoorscheidende) binnenwanden geleverd en het vaste meubilair.

 

Nadat we een principe-opdracht hadden gekregen zijn we, samen met diverse andere uitvoerende partijen en adviseurs, op zoek gegaan naar het juiste materiaal en detaillering van de door ons te leveren producten. Beide certificeringen - GreenCalc en LEED - stellen eisen aan samenstelling van de toegepaste materialen:

  • Emissie-waardes; ten behoeve van een optimaal werkklimaat mochten toegepaste lakken/ lijmen/ materialen niet meer "uitdampen" in de definitieve gebruikssituatie. Diverse conventionele (bouw)materialen voldoen hier niet aan.
  • Herkomst grondstoffen; de verwerkte grondstoffen mochten vanwege vervuiling door overmatig transport niet verder dan binnen 800 km van de bouwlocatie bevinden.
  • Vernieuwbaarheid/vervangbaarheid; hoe lang duurt het voordat de grondstoffen weer beschikbaar zijn.
  • Duurzaam gewonnen; ten behoeve van dit project hebben we ons FSC laten certificeren, dit zodat we de handelsketen van duurzaam gewonnen hout niet doorbreken.
  • Overmatig gebruik van materiaal; hoe meer materiaal toegepast wordt, hoe lastiger het werd de gestelde eisen te halen.

Voor diverse materialen hebben we leveranciers moeten zoeken die hun productieproces aan wilden passen om te voldoen aan bovenstaande eisen. Om na te gaan of deze materialen toegepast konden worden, hebben we deze door het NIBE laten toetsen. Daarnaast dienden we te voldoen aan het esthetisch wensenplaatje van de opdrachtgever/ontwerpende partijen, en de technische eisen (integratie installaties/ akoestische absorptie en isolatie) hetgeen betekent dat we een zeer intensieve voorbereidingsfase hebben gehad. Maar het resultaat mag er ook dan wezen!